Har du styr på farvevalg i logoet?
Vælg den rette farve
Farverne har mere at sige end man lige umiddelbart tænker over….
Farvevalget er naturligvis ikke ligegyldigt – og bare fordi din yndlingsfarve er blå, er det ikke det samme som at det bør være din logofarve. Der er nemlig meget psykologi i farvevalget som ubevidst sender indtryk til modtageren – så vælg med omhu! 
Kig på hvad dine konkurrenter gør, og gør op med dig selv, om der er branchefarver som du bør følge for at skabe tryghed og genkendelse, eller om du med fordel vil kunne vælge farver for at skille dig ud fra markedet og konkurrenterne.
F.eks. er der en overvægt af blå logoer i banker og shippingselskaber. Vagtselskaber er derimod overvejende røde og tilbudssider og rabatter er altid med gult. – Dermed sagt, at er ikke en tilfældighed at Nettos logo er gult….
Hvad farver kan gøre for kundens opfattelse af din forretning
Da et website eller en tryksag mange gange lægger sig op ad logoets farver, vil fx et blåt eller gult logo ofte præge websites øvrige indtryk.
Et lille eksempel kan være gulvsliberen: Vælger han et blåt logo fremstår det seriøst, og dermed at han måske ikke billigst, men bedst. Vælger han et gult logo, fremstår det som en tilbudsfarve, som gør at potentielle kunder tænker han er billig. Hvad gulvsliberen skal vælge, er derfor op til hvilken salgs- og prisprofil han ønsker og hvilket kundesegment han ønsker at tiltrække. Psykologien bag farverne er derfor vigtige og et forslag til at komme godt fra start er derfor at starte med marketingrådgivning og blive klogere på netop dine kunder og dermed din marketingindsats.
Dertil vil jeg anbefale, at man holder sig fra neonfarver, guld og sølv da de disse farver ikke egner sig til hjemmeprint og er meget dyre at trykke professionelt. Er din virksomhed derfor primært online og med meget hjemmeprint, ser det trist og grimt ud hvis sølvet bliver gråt eller den neongule lysegult.
Gode råd til valg af skrifttype

Walmarts logoudvikling gennem tiderne kan give en ide om hvor stor indvirkning skrifttypen har.
Valget af skrifttypen i logoet er lige så vigtigt som farvevalget. Med tusindvis af skrifttyper at vælge imellem, og mindst lige så mange muligheder for at designe eller tilpasse en, er mulighederne uendelige.
Med udgangspunkt i at du vælge en eksisterende skrifttype, så kan følgende tips hjælpe dig videre:
- Kig efter læsbarheden i skrifttypen, både når den er skaleret helt op til en husmur såvel som lille til en kuglepen. Print den f.eks. ud og gå flere skridt bagud – kan du se hvad der står?
- Mister den pusten, forsvinder læsbarheden og hvad er dens udtryk?
- Pas på med at vælge en som er alt for speciel så læsbarheden forsvinder.
- Meget tynde skrifttyper kan næsten forsvinde når den er lille eller ses på afstand.
- Meget kringlede eller detaljerede skrifttyper kan gøre det næsten ulæseligt.
- Pas ligeledes på med skrifttyper som comic sans eller andre barnlige skrifttyper som kan give et useriøst indtryk (med mindre du påtænker at sælge babyting eller børnetøj).
- Gå efter en som er pæn, moderne, halvtyk så den er læsbar på afstand, har lidt detaljer og ikke er alt for kedelig og almindelig.
- Tænk over hvad du forbinder udtrykket i skriften med. Hvis du syntes den er barnlig, svær at læse eller utydelig, syntes dine kunder det nok også.
- Overvej om skrifttypen i logoet også skal kunne bruges som en firma skrifttype. Med dette mener jeg, at skrifttypen f.eks. kan bruges i trykt materiale til overskrifter eller tilsvarende. I så fald, er der krav til at den kommer med æ,ø,å og er læsbar i længere sætninger….. (langt fra alle skrifttyper er med danske bogstaver og indeholder kun det engelske alfabet)
- Inden du går amok med samme skrifttype alle steder, vil jeg lige tilføje, at længere tekster til f.eks. kundesbreve og på websites bør være med f.eks. ariel, calibri eller en anden helt almindelig standard skrift du vil kunne finde i Word. Så logo-skrifttypen vil være “det lille ekstra” I kan bruge rundt omkring for at skabe genkendelighed, hvis I føler for det.
- Der findes tusindvis af gratis skrifttyper derude. Hold øje med brugsrettighederne eller vælg at købe en licens til den, så du undgår problemer.
Logoets form
Et godt logo må ikke miste pusten selvom det blæses op eller skaleres helt ned. Tænk derfor over, om I bør have et kvadratisk eller rektangulært logo alt efter hvordan I forventer at skulle bruge jeres logo. Mange logoer designes i begge varianter alt efter om hvor det bruges.
De kvadratiske logoer har længe været populære, men har begrænsninger. De er svære at bruge online, på facadeskilte og andre steder hvor højden har indflydelse. Derfor vælger mange virksomheder at have flere varianter, som herunder hvor du kan se eksempler på hvid baggrund, kvadratisk og rektangulært.

Rektangulære logoer er ofte pænest på web, merchandise og facadeskiltning, så er du i tvivl, så gå efter det rektangulære logo til at starte med. De kvadratiske er derimod flotte på brevpapir, tryksager, broderinger på brystet på firmatøj og visse typer merchandise som f.eks. krus, blokke og vinkasser mv.
En sidste lille advarsel
Lær være med at designe logoet selv!
Et logo hvor du lige har tyvstjålet et lille billede fra Google, eller været en tur i Words bitmap funktion, er ikke et reelt logo. Det er kun kimen til en masse copyrightbøvl. Billeder bestående af pixel er forbudt, forbudt, forbudt i logoer. Logoer med billeder bliver pixlerede – dvs. uskarpe og grimme når de bliver gjort større end det billedet egner sig til. Prøv at se her til højre hvad der sker på den blå kant. Pixel til venstre – vektor til højre….

Et rigtig logo er altid tegnet som vektor grafik og dermed skalerbart uanset om du skal sætte logo på siden af Oslo båden eller have trykt et visitkort. Filformatet og udformningen kræver derfor professionelle designprogrammer som Illustrator for at få et ordenligt resultat. Vektorgrafik er også en nødvendighed hvis du vil have lavet professionel skiltning, klæb på bilen eller lave f.eks. rollups og messebagvægge.
Pris og kvalitet
Brug derfor pengene på at få lavet et ordenligt resultat fra start, så du ikke pludselig står med håret i postkassen. Er pengepungen helt tom, så findes der en lang række websites, hvor man ganske gratis kan gå ind og lave sit logo selv i vektor eller bestille dem til få dollars. Dog vil jeg blot sige at kvalitet og pris ofte hænger sammen, og at mange af de meget billige logoer jeg har set desværre slet ikke passer til den nordiske smag hverken i farver eller illustration. Dertil har jeg desværre også set en del uprofessionelt leveret, så er du i tvivl om det er ordenligt, tilbyder jeg gerne et gratis kig på det.
God logodesign jagt!
Malene Palmgren